LINDE – COLD SORE

Voor de nieuwe Gentse formatie ‘Linde’ begon het allemaal aan de andere kant van het land in de PXL-hogeschool in Hasselt waar ze allen de richting ‘zang’ en/of ‘muziek’ volgden. Het was daar dat zangeres, gitariste en pianiste Linde Muylaert, gitarist Jeroen Huyzentruyt en drummer-percussionist Jef De Smet elkaar voor het eerst hebben ontmoet. Het klikte meteen en ze besloten daar dan ook om samen een folk- en popmuziek spelende groep te vormen.

Het is vooral de speciale stem van Linde Muylaert die de sound van haar groep bepaalt in de tien nummers die nu op hun debuutplaat “Cold Sore” werden verzameld. Ook haar soms zeer persoonlijke en kwetsbare songteksten over relaties tussen mensen in al zijn verschillende vormen zijn apart en intens. De eerste single die uit dit eerste album werd getrokken is de song “Evaporate” en recent werd er ook een tweede single gelanceerd met het op de eerste video te beluisteren nummer “Leave”. De albumopeningstrack op “Cold Sore” is echter gereserveerd voor het fragiel gezongen akoestische nummer “Bookshelves” (zie live-uitvoering op de 2e video).

Linde Muylaert zingt de ene keer als een bedeesde engel en in een daaropvolgende song schreeuwt ze het uit alsof ze in het nauw gedreven haar hysterische angsten en frustraties van zich af wil jagen. Dat is ondermeer het geval in de nummers “With Love” en “Fuck Me” en bij de mysterieus klinkende tracks “Camelsong” en “Konguroi”. De instrumentale begeleiding bij de meeste liedjes op “Cold Sore” is vaak sober en minimalistisch met weglating van elke vorm van elektronica. Daarmee accentueert de groep nog sterker het belang van de songteksten.

Dat maakt van “Eggs”, albumtiteltrack “Cold Sore” en het melodieus voortkabbelende “Leave” liedjes die volgens ons het volst tot hun recht kunnen komen in laatavondprogramma’s op de radio of in de uitzending van Ayco Duyster op ‘Radio 1’. Opvallend is ook dat u dit album niet op vinylplaat of op cd zal kunnen aanschaffen, maar dat u deze debuutplaat van ‘Linde’ enkel op de geijkte streaming- en muzieksites digitaal zal kunnen downloaden. De songteksten van alle nummers zijn echter wel beschikbaar gemaakt in een mooi verzorgd boekje waarin ook meerdere dromerige en soms zeer onthullende foto’s werden opgenomen die door fotografe Carmen de Vos werden gemaakt.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Evil Penguin Records

video